Irene Reydon Human Resources  
Eendrachtstraat 25 hs
1078 XW AMSTERDAM
t. +31-(0)20-6717881
e. info@malaysiapromotion.nl
m. +31-(0)6-51157152
w. www.malaysiapromotion.nl
 
       

Welkom

 

Reizen:

Reizen & tours

Culinair

Ecotoerisme

Gezondheid & wellness

Verblijven:

Wonen & werken

 

Voor wie:

Particuliere reiziger

Zakelijke reiziger

Studenten

 

Over Malaysia Promotion:

Aanpak

Memberships

Contact

 

English version

Printversie

 

 

 

ECOTOERISME. FLORA EN FAUNA. NATIONALE PARKEN.

_________________________________________

Een nieuwe doelgroep in de wereld is de bewust levende reiziger, die let op het behoud van milieu en CO2 uitstoot. Voor Maleisië betekent dit, dat er met nadruk programma’s en bestemmingen komen waar reizigers op verantwoorde manier heen kunnen (vliegtuig voor de internationaal verkeer) maar daarna meer doen met openbaar vervoer zoals bus, trein, fiets en te voet.

Asean Artist Mrs. Jit Teh, © Irene Reydon

De eerste stap voor de reiziger is het vliegen naar uw reisbestemming Maleisië. Vlieg klimaatneutraal, bijvoorbeeld via Greenseat. U betaalt bij iedere ticket aan Greenseat een bedrag ter compensatie van de CO2 uitstoot en andere broeikasgassen. Met dit geld wordt geïnvesteerd in duurzame energie- en bosprojecten.
Informeer hiernaar bij uw reisbureau of op greenseat.nl.

Verbetering van het welzijn van de plaatselijke bevolking is ook een aspect van ecotoerisme. Maleisië beschikt over een uitstekend netwerk van treinen en bussen, fietsverhuur is in opkomst.

Wandelvakanties kunnen goed, voor de getrainde reizigers zijn de nationale parken bijvoorbeeld Mount Kinnabalu of de beklimming van de Pinnacles een aanrader!!

Maakt u toch gebruik van de auto (of bus), dan is er een goed wegennet door het hele land, waarbij die in Oost-Maleisië redelijk te noemen is. NB Het verkeer rijdt links!

Een andere mogelijkheid om ecologischer te reizen is langzamer te reizen. Dus niet heel Maleisië in 8 dagen, met veel vliegbewegingen, maar bijvoorbeeld Maleisië in 3 weken, met gebruik van bijv. openbaar vervoer en veel lopen.

Blijf vooral een paar dagen in de Home Stay projecten, en accommodatie in de vele Nationale Parken van dit land. Wel dient u vaak vooraf te reserveren of spreek af met locale rangers of reisorganisaties in het land zelf.

Nationale Parken

De flora en fauna van Maleisië is bijzonder divers. Eigenlijk is heel Maleisië een groot Nationaal Park, u vindt vogels en vlinders in grote hoeveelheden, afhankelijk van het seizoen.

Voor verdere informatie per park: www.visitmalaysia.nl

© Ben van Wijnen

De meeste nationale parken bevinden zich op Sabah en Sarawak. Het zijn er teveel om op te noemen.

Fauna

Vogels
Er is een aparte folder Birdwatching in Malaysia (op aanvraag) met alle plekken waar u zeker heen kunt gaan om veel vogels te spotten.

Vlinders
Er zijn veel vlindertuinen in dit land, ook in de hoofdstad Kuala Lumpur, maar in de vrije natuur komt u ook veel soorten tegen.

Tropische vlinder Borneo, © Irene Reydon

Duiken
In Maleisië kunt u duiken en snorkelen, afhankelijk van de plaats en het seizoen. Ook een vorm van ecotoerisme, want de locaties zijn vaak eenvoudig en lokaal.

NB Om teleurstellingen te voorkomen, dient u zelf vooraf informatie in te winnen over de mogelijkheden ter plaatse, de stroming en de vervuiling van de zeeën.

Dit vindt overal ter wereld waar veel mensen wonen plaats; vooral de vervuiling van de zeeën en oceanen neemt toe. Er zijn overal meer kwallen.

Vooral op de eilanden rond Sabah zijn goede duiklocaties te vinden.

Informatie: www.sabahtourism.com (info@sabahtourism.com) of kijk op borneoecotours.com. Er zijn een aparte folders te downloaden zoals “Dive in paradise”of “Birdwatching”.

Apen
Er zijn vaak apen in dit land, soms ook hele stoute makaken.

Bijzonder zijn de oran utans, op verschillende plaatsen vooral in Sabah in parken te zien, waar ze geresocialiseerd worden om terug te worden gezet in de natuur (zie: borneoecotours.com). U kunt in ecolodges verblijven.

Door de houtkap is het leefgebied van deze mensapen steeds kleiner aan het worden. Ook de oliepalmplantages doen hier geen goed aan.

Semmengoh Rehabilitation Centre, © Irene Reydon

Een aap die je nergens ter wereld ziet, woont in Sabah: de oran belanda of te wel de neusaap (Proboscis Monkey). Deze aap leeft in groepen en lijkt op de Nederlanders die vroeger in Maleisië kwamen: met dikke buiken en grote neuzen.

Een geweldige plek waar je neusapen in de vrije natuur kunt zien is Bako National Park. Hier kun je ook een aantal flinke trekkings maken.


Je kunt een Wildlife cruise maken bijv. langs de Santobung Rivier.

Een andere plaats is de Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary, waar je ook kunt overnachten.

Mensapen
De oran utan zie je in het Semenggoh Wildlife Rehabilitation Centre of ga naar de omgeving van Sandakan, naar het Sepilok Rehabilitation Centre (Sabah).

Sepilok Sabah, © Irene Reydon

Wilde dwergolifanten kun je treffen in Sabah (Maleisisch Borneo), in de omgeving van Sandakan, bijvoorbeeld langs de Kinabatangan rivier. De rangers weten waar! Dit is nog de enige plek ter wereld waar ze voorkomen.

Voor meer informatie: wwf.nl.

Reydon Human Resources

Vogels
Neushoornvogels zie je vaak vliegen in Maleisië bijvoorbeeld in de omgeving van Pangkor. Daarnaast natuurlijk alle tropische vogels die je je kunt bedenken.

Afhankelijk van het seizoen tref je de vogels aan. De folder “Birdwatching in Malaysia” is op aanvraag te verkrijgen.

Vleermuizen
De grootste populaties aan vleermuizen vind je in het Gunung Mulu National Park en in de omgeving van Miri.

Tegen de avond zie je in Mulu honderdduizenden vleermuizen uitvliegen.

Mulu national park, vleermuizen, © Irene Reydon
 

Flora

De tropische bloemen en planten vind je door heel Maleisië. In de regenwouden en langs de vele rivieren zijn meer soorten dan op de eilanden. Bloemen trekken natuurlijk veel vlinders aan, er zijn ongelooflijk veel soorten in dit land te zien.

© Irene Reydon

In sommige nationale parken kun je de rafflesia vinden, een bloem die maar heel kort bloeit en wereldberoemd is. Bijvoorbeeld in het Gunung Gading National park. Kijk eerst op internet wanneer de bloem bloeit, dit voorkomt teleurstelling als je ter plekke bent en de bloem niet in bloei vindt.

Schelpen en stranden
Omdat Maleisië is omgeven door zeeën zijn er veel eilanden en schelpen. Je kunt met bootjes jouw bestemming vanaf de ferries bereiken.

Duiken en snorkelen
Stel je voor dat je in een prachtige zee aan het duiken bent. Je ziet allerlei vissen, die alleen in tropische wateren voorkomen. Er zijn heel veel duikplekken zowel rond de eilanden voor de kusten van West-Maleisië, als rondom de kust van Oost-Maleisië.

Hoe verder je met de boot van de kust gaat, hoe beter de kwaliteit van de zee, en hoe meer vissen en koraal je tegenkomt. Ook zeeschildpadden, haaien, mantaroggen en zeeduivels, kwallen en haaien, clownsvisjes en trompetvissen,  zeepaardjes en zeeslangen, enz.

De folder ‘Dive in Paradise’ is op aanvraag te verkrijgen.

Met een duikbrevet doe je meer, neem deze mee of haal een brevet in Maleisië.

Je kunt op veel plekken snorkelen en in duikaccommodaties logeren.

_____________________________________________________

 

| top |